Elin / High Fidelity

Ok, detta var boken Julia valde att jag skulle läsa under första "Do you accept the challenge?" och jag ska vara ärlig. Det har gått segt, men jag är faktiskt klar med den, och nu sådär en vecka senare är det dags att skriva om den. 

HANDLING: Rob är 36 år och driver en nedåtgående skivaffär i London. Hans lägenhet är fylld av tusentals skivor och musiken är hans stora passion i livet. När vi kommer in i handlingen har han just blivit lämnad av sin flickvän – Laura, vilket får honom att börja fundera över sitt liv. Han söker upp sina före detta flickvänner och försöker hitta en förklaring till varför tjejerna alltid gjort slut med honom. Rob hade sitt första förhållande när han var tolv år, det varade i sex timmar. Sedan dess har alla hans romanser, enligt honom, enbart varit olika varianter av den första. I sitt sökande efter svaren så börjar han så småningom att hitta sig själv och förstå sig på vem han är.

Boken utspelar sig uteslutande i London. Miljöerna som skildras är mestadels Robs skivaffär samt hans lägenhet. Händelseförloppet brer ut sig över ett par månader. Vi bjuds även på tillbakablickar från huvudpersonens forna förhållanden. Karaktärerna som vi får lära känna är, förutom Rob och Laura, huvudpersonens båda anställda – Dick och Barry – vilka är två karikatyrliknande besserwissrar med totalt motsatta personligheter, det enda som binder dem samman är deras brinnande musikintresse. Rob fungerar som ett bollplank mellan dessa två i deras livliga diskussioner. Vi får även träffa fem av Robs ex-flickvänner.Titel: High Fidelity
Författare: Nick Hornby
Utgiven: 1995
Betyg: 3/5
Läs den/inte: Om du är musikfantast och tycker om kärlekshistorier/om du som jag inte kan ett smack om musik och tycker att en story som man hört förut är tråkig. 


Startskottet för denna bok var så otroligt segt för mig. Vi får följa med och lära känna hans fem tidiga kvinnor som han har haft ett förhållande med. Varför det? Ren ut, tyckte jag det var skittråkigt och svårt att förstå. Nu handlar det om henne, och sen om henne och nu henne. Varför? När frågorna började få svar och man kunde ana varför blev det ju en annan grej. 

Stundtals så låg jag dubbelvikt utav garv för Nick Hornbys sätt att skriva är verkligen unikt. En allvarlig, och egentligen ganska ledsam och tragisk historia blir rolig. Vi får följa med Rob när han tar upp sitt förflutna och frågar varför han egentligen blivit dumpad. 

Det här är en bok alla musikintresserade borde läsa, dels för att mycket bra musik nämns och dels för att det fanns några intressanta rader om just ämnet. Boken utspelar sig ju i en skivaffär i london när man läser, försvinner vi till ett musiklondon på mitten av nittiotalet. Boken blev ju även film 2000, så den ska jag se, och kanske återkomma med några rader om den. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0